گل گاو زبان ایرانی
گل گاوزبان یک گیاه بومی چند ساله ایرانی است که به صورت وحشی در رشته کوه های شمال ایران و قفقاز می روید. این گیاه دارویی ارزشمند بیش از یک هزار سال است که در درمان بیماری های التهابی و عفونی استفاده می شود. همچنین به عنوان یک آرام بخش در درمان سنتی استرس و اضطراب استفاده می شود. در ایران، دم کردن مقداری از گل خشک همراه با لیموعمانی و نوشیدن آن به عنوان چای، مرسوم است. در هزاره پیش، ابن سینا در کتاب قانون استفاده از گلگاوزبان را در آماده سازی های دارویی مختلف برای درمان بیماری های عفونی و التهابی توصیف کرد. از جمله، او یک فرمول دارویی از خاکستر گلگاوزبان را به عنوان یک داروی موثر در درمان تبخال و عفونت های دهان توصیف می کند. همچنین در کتاب مخزن الادویه خراسانی، یکی از دانشمندان و پزشکان بزرگ ایران در قرون وسطی، این گیاه به عنوان داروی سرفه، گلودرد، سرماخوردگی، ذات الریه و تنگی نفس معرفی شده است.

علیرغم توضیحات مفصل ابن سینا از رویکردها برای تحقیقات بیشتر در مورد این گیاهدارویی، تا سالهای اخیر گلگاوزبان تنها در تعدادی از مطالعات علمی مورد بررسی قرار گرفت. حتی امروزه نیز با وجود اعتقاد و پذیرش زیاد جمعیت ایرانی از خواص چندمنظوره و منحصر به فرد آن در درمان چندین بیماری مختلف، تنها چند مطالعه کامل بر روی این گیاه دارویی پرکاربرد انجام شده است.
سه گونه مختلف از جنس Echium در ایران وجود دارد که تنها E. amoenum دارای کاربردهای پزشکی ارزشمندی است. در ایران از گلبرگهای بنفش متمایل به قرمز خشک شده E. amoenum و همچنین برگها در زمینه های مختلف پزشکی به عنوان داروهای گیاهی ضد التهاب، ضد باکتری، آنتی اکسیدان، تعدیل کننده ایمنی، ضد درد، ضد اضطراب، ضد آب و آرام بخش استفاده می شود.
مطالعات فیتوشیمیایی مختلف انجام شده بر روی گلبرگ ها و دانه های گلگاوزبان وجود محصولات طبیعی مختلف مانند آنتوسیانین ها، فلاونوئیدها، ساپونین ها، ترپنوئیدهای غیراشباع، آلکالوئیدهای پیرولیزیدین، استرول ها و اسیدهای چرب مختلف با مقادیر قابل توجهی اسید γ-لینولنیک را تایید می کنند. حتی وجود برخی از اسانس ها در مقادیر کمتر، با δ-کادینن زرد روشن به عنوان ترکیب اصلی، در E. amoenum نشان داده شده است. ارزش غذایی مصرف این گیاه به صورت چای، عمدتاً با این واقعیت مرتبط است که این گیاه منبع غنی از آنتیاکسیدانهای محلول در آب است.